Biyolojisitesi.net, Hücre Bölünmeleri, Mitoz Hücre Bölünmesi, Hücre Bölünmesinin Kontrolü
Biyolojisitesi.net, Hücre Bölünmeleri, Mitoz Hücre Bölünmesi, Hücre Bölünmesinin Kanserle İlişkisi
Biyolojisitesi.net, Hücre Bölünmeleri, Hücre Bölünmesi
Biyolojisitesi.net, Hücre Bölünmeleri, Hücre Bölünmeleriyle İlgili Kavramlar
Biyolojisitesi.net, Hücre Bölünmeleri, Hücre Bölünmesinin Gerekliliği ve Hücre Bölünmesinin Nedenleri
Biyolojisitesi.net, Hücre Bölünmeleri, Hücre Bölünmesinin Gerekliliği ve Hücre Bölünmesinin Nedenleri, Amipte Bölünme Deneyi
Biyolojisitesi.net, Hücre Bölünmeleri, Hücre Döngüsü
Biyolojisitesi.net, Hücre Bölünmeleri, Hücre Döngüsü, İnterfaz
Biyolojisitesi.net, Hücre Bölünmeleri, Mitoz Hücre Bölünmesi
Biyolojisitesi.net, Hücre Bölünmeleri, Mitoz Hücre Bölünmesi, Çekirdek Bölünmesi, Karyokinez
Biyolojisitesi.net, Hücre Bölünmeleri, Mitoz Hücre Bölünmesi, Sitoplazma Bölünmesi,Sitokinez
Biyolojisitesi.net, Hücre Bölünmeleri, Mitoz Hücre Bölünmesi, Hücre Bölünmesinin Kontrolü
Biyolojisitesi.net, Hücre Bölünmeleri, Mitoz Hücre Bölünmesi, Hücre Bölünmesinin Kanserle İlişkisi
Biyolojisitesi.net, Hücre Bölünmeleri, Mitoz Hücre Bölünmesi, Hücre Bölünmesinin Kanserle İlişkisi

                Hücre Bölünmesinin Canlılar İçin Önemi ve Kanserle İlişkisi
Hücrede DNA’nın hasar görmesi nedeniyle hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyümesine ve çoğalmasına kanser denir. Büyüme faktörlerinin pek çok çeşidi vardır. Hücre çeşitleri, büyüme faktörlerinin çeşitlerine göre özgün cevaplar oluşturur. Büyüme faktörlerinin oluşturduğu uyarılar ile sağlıklı doku hücreleri bölünmeye başlar. Ancak hücre sayısı belirli bir yoğunluğa ulaştığında hücre bölünmesi durdurulur. Kanser hücrelerinde ise dur sinyaline cevap verilmez ve hücre bölünmesi kontrolsüz bir şekilde devam eder. Pek çok kanser hücresi bağışıklık sistemi hücreleri tarafından taranmakta ve yok edilmektedir. Dokularımızı oluşturan vücut hücreleri büyüme, yaraların onarılması ve yenilenme amaçlarıyla düzenli olarak bölünür. Ancak bu bölünme yeterli düzeye ulaştığında bölünme durdurulur. Doku hücreleri birbirinin bölünmesini kontrol eder. Yani komşu hücreler bölünmek üzere uyarılabilir ya da bunların bölünmeleri engellenebilir. Her hücre, hayatı boyunca belirli sayıda bölünebilir. Sağlıklı hücrelerde bölünme kontrol altındadır. Kanser hücrelerinde ise bölünme kontrolsüz ve süreklidir. Normal hücreler çeşitli nedenlerle kanser hücrelerine dönüşebilir. Kanser hücreleri bölünerek hücre yığınları (tümör, ur) oluşturur. Oluşan tümörler, doku ve organları sıkıştırabilir veya diğer doku ve organların hücreleri arasına yayılabilir.

Kanser hücrelerinin oluşturduğu iki tür tümör vardır.
1. İyi Huylu Tümör: Sadece bulunduğu yerde büyüyen ve diğer dokulara yayılmayan tümör çeşididir.
2. Kötü Huylu Tümör: Belirli bir aşamadan sonra diğer doku ve organlara yayılan tümör çeşididir.

Kanserin diğer organlara yayılmasına metastaz denir. Kanser, oluştuğu doku ya da organa göre adlandırılır. Kanserli hücreler lenf veya kan yoluyla diğer dokulara yayılır. Kanser tedavisinde, radyoaktif ışınlar, kimyasal maddeler (kemoterapi) ve cerrahi yöntemler kullanılır. Ölüm sebepleri arasında ilk sıralarda yer alan kanserin tedavisinde araştırmacılar tarafından çok çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Ancak bu konuda henüz tam anlamıyla başarı sağlanamamıştır. Kansere sebep olan etmenler arasında sigara, alkol, kozmetik ürünler, radyasyon, uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmak, hava kirliliği gibi faktörler yer almaktadır. Kanserle mücadelede erken tanı, tedaviyi kolaylaştırır. Bu nedenle sağlık taramaları çok önemlidir.