Biyolojisitesi.net, Solunum Sistemi, Kanda Karbondioksit Taşınması
Biyolojisitesi.net, Solunum Sistemi, Solunum Sistemi Rahatsızlıkları
Biyolojisitesi.net, Solunum Sistemi
Biyolojisitesi.net, Solunum Sistemi, Solunum Sistemi Organları
Biyolojisitesi.net, Solunum Sistemi, Solunum Sistemi Organları, Burun
Biyolojisitesi.net, Solunum Sistemi, Solunum Sistemi Organları, Yutak
Biyolojisitesi.net, Solunum Sistemi, Solunum Sistemi Organları, Gırtlak
Biyolojisitesi.net, Solunum Sistemi, Solunum Sistemi Organları, Soluk Borusu
Biyolojisitesi.net, Solunum Sistemi, Solunum Sistemi Organları, Bronş ve Bronşçuklar
Biyolojisitesi.net, Solunum Sistemi, Solunum Sistemi Organları, Akciğerler
Biyolojisitesi.net, Solunum Sistemi, Solunum Merkezleri
Biyolojisitesi.net, Solunum Sistemi, Soluk Alıp Verme Mekanizması
Biyolojisitesi.net, Solunum Sistemi, Kanda Oksijen Taşınması
Biyolojisitesi.net, Solunum Sistemi, Kanda Karbondioksit Taşınması
Biyolojisitesi.net, Solunum Sistemi, Solunum Sistemi Rahatsızlıkları
Biyolojisitesi.net, Solunum Sistemi, Solunum Sistemi Rahatsızlıkları

SOLUNUM SİSTEMİ RAHATSIZLIKLARI

VURGUN

KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMESİ

ZATÜRRE (PİNÖMONİ)

AMFİZEM

VEREM (TÜBERKİLOZ)

ASTIM

BRONŞİT

KOAH

VURGUN

Vücut içerisindeki sıvılarda erimiş halde bulunan gazların, basıncın çok düştüğü ortamlarda, gaz haline geçerek kılcal damarları tıkamasıyla ortaya çıkar. Dış ortamdaki basınç azalınca (dalgıçlar hızla su üzerine çıktığında veya uçaklarda kabin basıncı düştüğünde) vücut sıvısındaki erimiş gazlar hava kabarcıkları halinde genişlemeye başlar. Oksijen ve karbondioksit kısmen dokular tarafından alınabilir ya da hemoglobinle bağ yapar. Fakat azot bağ yapmadığı için meydana getirdiği kabarcıklar kılcal damarları tıkar. Bu durumda felç veya ölüm meydana gelebilir. Vurgun yiyen bireyler hemen basınç odalarına alınıp, yavaş yavaş bu gazların dışarı verilmesi sağlanırsa vurgun geçebilir.

KARBON MONOKSİT ZEHİRLENMESİ


Karbon monoksit (CO) hemoglobin ile

bir daha ayrılmamak üzere bağlanır.

Dolayısıyla hemoglobinin oksijen ve karbondioksit taşımasını engeller.

Bu nedenle hücreler oksijensizlikten ve karbondioksit birikiminden ölürler. Hemoglobinin karbon monoksite bağlanma eğilimi oksijene göre

200 kat fazladır.

ZATÜRRE (PİNÖMONİ)


Akciğer alveollerinin enfeksiyonu ve iltihaplanması sonucunda akciğerlerde sıvı ve kan toplanması hastalığıdır. Genellikle streptococcus pneumania türü bakteri tarafından oluşturulur. Ateş, öksürük, üşüme, soluk alıp vermede güçlük gibi belirtiler gösterir.

AMFİZEM

Uzun süre sigara içilmesi, hava kirliliği olan ortamlarda yaşama, egzoz dumanları, aşırı tozlu ortamlarda bulunmak gibi faktörler solunum sisteminin yapısını bozar ve enfeksiyonlara neden olur. Alveoller esnekliğini kaybeder. Nefes alıp verme zorlaşır, şiddetli nefes darlıkları görülür.

VEREM (TÜBERKİLOZ)

Mycobacterium tuberculosis türü bakteri tarafından oluşturulur. Bu bakteri farklı organlara yerleşip o organlarda da vereme sebep olabilmekle birlikte (kemik veremi, cilt veremi gibi) çoğunlukla akciğerler yerleştiğinden hastalık, akciğer veremi olarak anılmaktadır. Veremli hastaların öksürüklerinden saçılan bakteriler yoluyla insandan insana geçer. Genellikle kalabalık, havasız ortamlarda yaşayan ve bağışıklık sorunları olan insanlarda görülür. Veremde akciğerlerin bağ dokusunun elastikiyetinin azalması ve solunum yüzeylerinin kalınlığının artmasından dolayı gazların difüzyon kapasitesi düşer.

ASTIM

Hava yollarının daralmasına sebep olan kronik bir iltihaplanmadır. Soluk alıp vermede sıkıntılara neden olur. Polenler, mantar sporları bazı besinler, soğuk hava, kirli hava, sigara dumanı akut astım krizine neden olabilir. Bunların etkisiyle küçük bronşiyollerde mukus salgısı çok fazla artarak ödem oluşturur.

BRONŞİT


Bronşların çeşitli sebeplere bağlı olarak iltihaplanmasına denir. Akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrılır. Akut bronşit, soğuk algınlığından sonra görülen, yaygın ve bulaşıcı bir hastalık olup bronşlarda şişme ve balgam artışı şeklinde kendini belli eder. Kronik bronşit, birbirini izleyen en az iki yıl içinde, en az üç ay süren ve balgam çıkarmayla birlikte görülen öksürük olarak tanımlanmaktadır.

KOAH (COPD)

Amfizem ve kronik bronşiti kapsayan

bir hastalık grubudur. KOAH’ın en sık görülen özelliği, akciğerlere giren ve çıkan havayı nefes darlığına neden olacak derecede kısıtlayabilmesidir.

Bu hastalık başladığı zaman geriye dönüşü yoktur.

Mutlaka ilerler ve ölümle sonuçlanabilir.